VOLEM UNA HOSTALERIA SENSE PRECARIETAT PER A CASTELLÓ!

hostaleria precarietat CNT Castelló
La signatura d'un nou conveni col·lectiu no ha estat suficient per a garantir condicions laborals dignes en un sector que ocupa a prop de 20.000 persones

Feia més de deu anys que l’hostaleria de Castelló no tenia un marc laboral definit, però la patronal i els mal anomenats «sindicats majoritaris» (CCOO i UGT) van signar un nou conveni el darrer mes d’abril. Aquest acord recull una pujada salarial de l’11% a aconseguir des d’ara fins a 2024. En CNT ens preguntem si això és suficient per a posar fi a la precarietat en el sector i, després d’analitzar el context, la nostra resposta és que no.

Sens dubte, l’actualització del conveni col·lectiu és un pas necessari, però considerem que les millores salarials han de ser més ambicioses per dos motius principalment. En primer lloc, perquè el bloqueig d’aquesta qüestió des de fa una dècada ha deixat als/les professionals de l’hostaleria en una situació de desavantatge econòmic especialment acusat. I, en segon lloc, perquè vivim un moment en què l’Índex de Preus al Consum (IPC) està registrant màxims històrics.

Una prova que aquest conveni es queda petit davant les necessitats del sector va ser la crida d’auxili de l’empresariat en la temporada estival d’enguany, quan s’esperava una recuperació de l’activitat turística després de la pandèmia mentre que hi havia 2.000 llocs vacants en hostaleria que no s’aconseguien ocupar. Castelló tancava, a més, el segon trimestre de 2022 amb una taxa d’atur del 10,6%. Què succeeix perquè totes dues realitats no confluïsquen en favor d’un augment de l’ocupabilitat?

Des de CNT tenim clar que es requereixen altres mesures perquè la situació dels/les prop de 20.000 treballadors/es de l’hostaleria millore i, així mateix, perquè aquest sector es convertisca en un generador d’ocupació digna. No parlem tan sols d’augments salarials concordes al context socioeconòmic actual, sinó també d’acabar amb els contractes a temps parcial, de registrar exhaustivament les hores extres, d’eliminar les retribucions en negre, de complir amb els descansos setmanals

En definitiva, volem una hostaleria sense precarietat per a Castelló, perquè això significa un treball just i digne per als/les companys/es d’aquest sector. Si comparteixes el nostre objectiu, recorda que l’afiliació a CNT és totalment confidencial per a les empreses. Uneix-te per a defensar els drets laborals des de la independència, l’eficàcia i la solidaritat!


¡QUEREMOS UNA HOSTELERÍA SIN PRECARIEDAD PARA CASTELLÓ!

La firma de un nuevo convenio colectivo no ha sido suficiente para garantizar condiciones laborales dignas en un sector que emplea a cerca de 20.000 personas

La hostelería de Castelló llevaba más de diez años sin un marco laboral definido, pero la patronal y los mal llamados “sindicatos mayoritarios” (CCOO y UGT) firmaron un nuevo convenio el pasado mes de abril. Este acuerdo recoge una subida salarial del 11% a alcanzar desde ahora hasta 2024. En CNT nos preguntamos si esto es suficiente para acabar con la precariedad en el sector y, tras analizar el contexto, nuestra respuesta es que no.

Sin duda, la actualización del convenio colectivo es un paso necesario, pero consideramos que las mejoras salariales han de ser más ambiciosas por dos motivos principalmente. En primer lugar, porque el bloqueo de esta cuestión desde hace una década ha dejado a los/as profesionales de la hostelería en una situación de desventaja económica especialmente acusada. Y, en segundo lugar, porque vivimos un momento en que el Índice de Precios al Consumo (IPC) está registrando máximos históricos.

Una prueba de que este convenio se queda pequeño ante las necesidades del sector fue la llamada de auxilio del empresariado en la temporada estival de este año, cuando se esperaba una recuperación de la actividad turística tras la pandemia mientras que había 2.000 puestos vacantes en hostelería que no se conseguían ocupar. Castelló cerraba, además, el segundo trimestre de 2022 con una tasa de paro del 10,6%. ¿Qué sucede para que ambas realidades no confluyan en favor de un aumento de la empleabilidad?

Desde CNT tenemos claro que se requieren otras medidas para que la situación de los/as cerca de 20.000 trabajadores/as de la hostelería mejore y, asimismo, para que este sector se convierta en un generador de empleo digno. No hablamos solo de aumentos salariales acordes al contexto socioeconómico actual, sino también de acabar con los contratos a tiempo parcial, de registrar exhaustivamente las horas extras, de eliminar las retribuciones en negro, de cumplir con los descansos semanales

En definitiva, queremos una hostelería sin precariedad para Castelló, porque eso significa un trabajo justo y digno para los/as compañeros/as de este sector. Si compartes nuestro objetivo, recuerda que la afiliación a CNT es totalmente confidencial para las empresas. ¡Únete para defender los derechos laborales desde la independencia, la eficacia y la solidaridad!