Tenim constància de la sinistralitat per les experiències que ens comparteix l’afiliació. I les dades oficials no fan més que corroborar aquesta realitat: Castelló és la província de la Comunitat Valenciana amb major incidència d’accidents laborals. En concret, d’acord amb les últimes estadístiques publicades per l’INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball) corresponents al període comprés entre agost de l’any passat i juliol de 2022:
- Comunitat Valenciana:
- La incidència del total d’accidents amb baixa en jornada de treball va ser de 2.663,2 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- L’índex d’incidència dels accidents mortals va ser de 3,3 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- Alacant:
- L’índex d’incidència del total d’accidents amb baixa en jornada de treball va ser de 2.311,3 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- L’índex d’incidència dels accidents mortals va ser de 3,7 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- València:
- L’índex d’incidència del total d’accidents amb baixa en jornada de treball va ser de 2.747,2 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- L’índex d’incidència dels accidents mortals va ser de 2,8 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- Castelló:
- L’índex d’incidència del total d’accidents amb baixa en jornada de treball va ser de 3.278,0 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
- L’índex d’incidència dels accidents mortals va ser de 4,1 casos per cada cent mil treballadors/es exposats/des.
Ací, parlem d’un total de 7.911 accidents amb baixa en jornada de treball, la qual cosa implica un augment de 45 casos en relació amb el mateix període de l’any anterior. Pel que fa als sectors, serveis se situa al capdavant amb el 48,1%; seguit de la indústria, amb un 29,7%. Per part seua, la construcció representa un 13,9% i, en últim lloc, el sector agrari, un 8,3%. En aquestes estadístiques, a més, faltarien per incloure els milers d’accidents que no són reconeguts per les empreses i que acaben camuflats com a contingències comunes.
Encara que s’ha registrat una disminució general durant els últims anys (en 2018 es va arribar a 3.468,4 accidents per cada cent mil treballadors), és cridaner que Castelló lidere aquesta estadística malgrat comprendre un menor volum de població. Què hem de fer? Des de CNT ho tenim clar:
- Lluitar contra la precarietat laboral, que no sols obliga moltes persones a assumir jornades interminables de treball, sinó a fer-ho en condicions que atempten contra la seua seguretat i el seu benestar.
- Exigir més mecanismes de control sobre les empreses perquè complisquen amb les seues obligacions en aquest sentit.
- Augmentar la inversió en prevenció de riscos laborals, facilitant no sols recursos per a això, sinó també formació en tots els llocs de treball.
Així mateix, volem recordar que tenim drets reconeguts sobre seguretat en el treball: l’article 21.2 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de Riscos Laborals contempla que un/a treballador/a pot «interrompre la seua activitat i abandonar el lloc de treball, en cas necessari, quan considere que aquesta activitat comporta un risc greu i imminent per a la seua vida o la seua salut».
En CNT Castelló ens comprometem a realitzar un especial seguiment a la sinistralitat a la província. Si tens qualsevol dubte sobre riscos laborals o necessites assessorament sobre la seguretat en el teu lloc de treball, estem a la teua disposició!
¡STOP A LA SINIESTRALIDAD LABORAL EN CASTELLÓ!
Es la provincia de la Comunitat con mayor incidencia de accidentes laborales, por lo que en CNT Castelló hacemos un especial seguimiento a la prevención de riesgos
Tenemos constancia de la siniestralidad por las experiencias que nos comparte la afiliación. Y los datos oficiales no hacen más que corroborar esta realidad: Castelló es la provincia de la Comunitat Valenciana con mayor incidencia de accidentes laborales. En concreto, de acuerdo con las últimas estadísticas publicadas por el INVASSAT (Instituto Valenciano de Seguridad y Salud en el Trabajo) correspondientes al periodo comprendido entre agosto del año pasado y julio de 2022:
- Comunitat Valenciana:
- La incidencia del total de accidentes con baja en jornada de trabajo fue de 2.663,2 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- El índice de incidencia de los accidentes mortales fue de 3,3 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- Alicante:
- El índice de incidencia del total de accidentes con baja en jornada de trabajo fue de 2.311,3 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- El índice de incidencia de los accidentes mortales fue de 3,7 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- València:
- El índice de incidencia del total de accidentes con baja en jornada de trabajo fue de 2.747,2 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- El índice de incidencia de los accidentes mortales fue de 2,8 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- Castelló:
- El índice de incidencia del total de accidentes con baja en jornada de trabajo fue de 3.278,0 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
- El índice de incidencia de los accidentes mortales fue de 4,1 casos por cada cien mil trabajadores/as expuestos/as.
Aquí, hablamos de un total de 7.911 accidentes con baja en jornada de trabajo, lo cual implica un aumento de 45 casos en relación con el mismo periodo del año anterior. En lo que respecta a los sectores, servicios se sitúa a la cabeza con el 48,1%; seguido de la industria, con un 29,7%. Por su parte, la construcción representa un 13,9% y, en último lugar, el sector agrario, un 8,3%. En estas estadísticas, además, faltarían por incluir los miles de accidentes que no son reconocidos por las empresas y que acaban camuflados como contingencias comunes.
Aunque se ha registrado una disminución general durante los últimos años (en 2018 se llegó a 3.468,4 accidentes por cada cien mil trabajadores), es llamativo que Castelló lidere esta estadística a pesar de comprender un menor volumen de población. ¿Qué debemos hacer? Desde CNT lo tenemos claro:
- Luchar contra la precariedad laboral, que no solo obliga a muchas personas a asumir jornadas interminables de trabajo, sino a hacerlo en condiciones que atentan contra su seguridad y su bienestar.
- Exigir más mecanismos de control sobre las empresas para que cumplan con sus obligaciones en este sentido.
- Aumentar la inversión en prevención de riesgos laborales, facilitando no solo recursos para ello, sino también formación en todos los puestos de trabajo.
Asimismo, queremos recordar que tenemos derechos reconocidos sobre seguridad en el trabajo: el artículo 21.2 de la Ley 31/1995, de 8 de noviembre, de prevención de Riesgos Laborales contempla que un/a trabajador/a puede “interrumpir su actividad y abandonar el lugar de trabajo, en caso necesario, cuando considere que dicha actividad entraña un riesgo grave e inminente para su vida o su salud”.
En CNT Castelló nos comprometemos a realizar un especial seguimiento a la siniestralidad en la provincia. Si tienes cualquier duda sobre riesgos laborales o necesitas asesoramiento acerca de la seguridad en tu puesto de trabajo, ¡estamos a tu disposición!